Címlap 9 Az Egy szakállas férfi 9 Száraz November és az Egy szakállas férfi kapcsolata

Száraz November és az Egy szakállas férfi kapcsolata

Az Egy szakállas férfi alkoholizálási szokásai az elmúlt évtizedben kaotikusan alakultak: közlekkaros évekre a kevert és a sör nyomta rá a bélyegét, a GTK-s időszak esetén a fröccs volt a mérvadó, amit alapvetően whiskey egészített ki. A mérték általában vödör volt, DE azóta sok minden megváltozott. 

Miért is emlékszik vissza az Egy szakállas férfi az elmúlt időszakok alkoholfogyasztásaira a Száraz November kapcsán?

Az Egy szakállas férfi fontosnak érzi a teljes körű tájékoztatást hiszen ez a kampány se mozgatja meg annyira, DE valamilyen szinten a saját céljaival összhangban van (ugyanúgy, mint a No-Shave November és a Movember is – hiszen magára is egyre jobban oda akar figyelni, valamint az arcszőrzet irányított növekedése az élete)

Alkoholizálási mérföldkövek az Egy szakállas férfi életében

 1. Közlekkar: Csatabárd ásás, Szakestek, Karinapok, Sörváltó + csóróság 😀 A sör volt a központi alkohol, hiszen ár-érték arányban a legjobb volt, amit a kevert kiválóan kiegészített. Valamint, ha volt egy kis habzsi-dőzsi, akkor a tömény is szóba került. Már akkor is a whiskey volt a favorit, DE volt vodka, bor, sambuca, kevert és minden, ami éppen akciós volt. Összefoglalva: több alkoholos emlék, mint egyetemen töltött idő.
 2. GTK: Gólyabál, Kolimpiák, Karinapok. A fő alkohol a fröccs volt, hiszen nagy tételben és vízzel hígítva sokkal nagyobb tömeget lehetett ellátni, viszonylag olcsón és a résztvevőknek se volt egy szavuk se, ha valaki hozzájuk vágott 1,5 liter fröccsöt. Itt már megjelent a minőség növekedése, mert a kézműves sörök és a Jameson vette át a helyét a privát alkoholfogyasztásnak. Természetesen ez csekély ellensúlyt jelentett a nagy mennyiségű közösségi programokon elfogyasztott töménytelen trash alkohollal szemben. Összefoglalva: a fogyasztás itt is még a mennyiség volt az első, de már a minőségi is fontos tényező volt.
 3. Az első munkahely: csak a minőség, DE azért nem lett száműzve a trash sem. A rendszeres fizetés csodákat művelt az alkoholfogyasztási szokásokkal. Kevesebbszer került az asztalra alkohol, viszont az minőségben hozzá sem mérhető az eddigiekhez. Azért az sem elhanyagolható tényező, hogy ahogy az Egy szakállas férfi egyre ünnepelte a születésnapokat, úgy lett egyre visszafogottabb alkoholfogyasztás terén, hiszen már nem a bebaszás, hanem az ÉLVEZET a cél. Összefoglalva: ahogy az egyetem egyre távolabb kerül és a bevételek egyre magasabbak (valamint az Egy szakállas férfi gondolkodása is sokat változott idővel), úgy változott meg az alkohol szerepe – szükséges rossz helyett, mára élvezeti cikk.
 4. Azóta már csak akkor, ha JÓ: az alkohol mennyisége folyamatosan csökken és csak akkor kerül az asztalra, ha az Egy szakállas férfi megkívánja. Lehet a korra fogni, vagy hogy nem jár el eleget otthonról az Egy szakállas férfi, DE ez nem igaz. Egyszerűen CSAK felnőtt? Összefoglalva: csak akkor fogyaszt alkoholt az Egy szakállas férfi, ha úgy tartja a kedve.

Mit is jelent a Száraz November?

Novemberben nem SZABAD alkoholt fogyasztani. A legtöbben úgy gondolják, hogy ha ezt betartják, akkor változni fog az életük, vagy hogy többet nem fognak inni, DE ez így nem teljesen igaz. A kezdeményezés kitalálói nem ígérnek ilyen magasztos célokat, inkább az önismeret egyik állomásának tekintik. Hiszen, ha lemondasz az alkoholról úgy, hogy naponta 1-2 sör elfogyasztasz, akkor a novemberi absztinencia tökéletesen rá fog mutatni arra, hogy milyen kapcsolat van közted és az alkohol között.

A változtatáshoz viszont szükség van közösségre, akik támogatnak a nehéz időkben is.

Mi a tanulság?

Nem az a cél, hogy a Száraz November gyökeresen megváltoztassa az életed, hanem az, hogy megmutassa, hogy milyen lenne alkohol nélkül. Ezzel a tudással már tovább lehet játszani a gondolattal: „Mi lenne, ha nem innék többet vagy csak akkor innék, ha … ?” Továbbá meg lehet találni azt a támogató társaságot, akik segítenek a változások megvalósításában.

30 napos kihívás filozófiája

Állítólag, ha valaki valamit 30 napig csinál, akkor az beépül a napi rutinjában.

Ugyanez igaz arra is, ha valamit nem csinál:

 • nem iszik alkoholt
 • nem eszik kenyeret/szénhidrátot
 • nem szív cigarettát
 • stb

Az Egy szakállas férfi tapasztalata a 30 napos kihívásokkal

 • Az Egy szakállas férfi tapasztalat az, hogy egy-egy ilyen 30 napos challenge hasznos tud lenni, DE ez általában új szokás felvételénél eredményez igazi változást.
 • Megvonásnál az a tapasztalata, hogy nem szabad egyszerre megválni valamitől, inkább folyamatos adag csökkentés során várható eredmény.
 • Valamint nem szabad egyszerre túl sok mindent bevállalni, mert pont elég pont egy változáshoz is tartani magunkat. Ha minden „jótól” (rossz szokásaink többsége örömet okoz, így a megvonásuk büntetéssel ér fel) megválsz egyszerre, akkor nem lesz mivel motiválnod magad és rövidtávon vissza fogsz esni arra a szintre ahonnan indultál, rosszabb esetben még mélyebbre ásod magad.

Az Egy szakállas férfi véleménye a Száraz Novemberről

A legtöbb kezdeményezés, úgy a Száraz November is egy nagyon jó elképzelés. Mindenképpen érdemes odafigyelni magunkra, DE ahogy a szervezők is hirdetik, hogy igazi változást nem ez az egy hónap fogja meghozni. A cél: a tisztánlátás és a helyzetünk felismerése. Hosszútávon meg kell határozni a kis mérföldköveket, amelyet dokumentálni kell (akár a közösségi média felületeken is), valamint folyamatosan konzultálni kell a segítő közösséggel.

Nem szabad magunkat hitegetni, komolyan oda kell tennie magát annak, aki változni akar. Nem SZABAD mások kérésere belevágni, mert CSAK akkor, ha saját magunk is vágyunk a változásra. 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kiemelt bejegyzések