Címlap 9 DIY 9 Szakállolaj 1.0 – Whiskey Álom 1.0 saját használatra

Szakállolaj 1.0 – Whiskey Álom 1.0 saját használatra

Az Egy szakállas férfi örömmel jelenti be, hogy elkészült az első és második IGAZI és utánozhatatlan Whiskey Álom 1.0 szakállolaj. Nem volt egyszerű feladat, de meg tudta lépni ezt a nagy lépést. 1 hét leforgása alatt a gondolattól a megvalósításig eljutni – BRAVÓ.

2020-ban elkészült az újabb Whiskey Alom, ami 3.0-ás kiadás lett. Erről már DIY videó is készült.

Az Egy szakállas férfi végre megérett arra, hogy a saját szakállát ápolja. A kicsit több, mint 6.000 Ft befektetés eredménye két egyedi, kézzel készült szakállolaj 30ml-s és 50ml-s kiszerelésben.

A szakállolaj készítés folyamata vázlatosan

 1. Ötlet – szakállolajat kellene készíteni
 2. A tökéletes recept megtalálása
 3. Elhatározás
 4. Alapanyagok beszerzése: üvegcsék, olajok, whiskey
 5. Üvegcsék kifőzése
 6. Alapanyagok összeöntése
 7. Rázás
 8. További alapanyagok összeöntése
 9. Rázás
 10. Tesztelés

A szakállolaj készítés folyamata hosszabban

 1. Az üvegcséket forró vízben kifőzte az Egy szakállása férfi, hogy tiszta legyen a keverés előtt és természetesen steril.
 2. Az első változat egy 50ml-s palackban láttam meg a napvilágot. Az alapot a Tullamore Dew Whiskey adta, szemre 25 ml került a fiolába vagy egy kicsit több, de ki számolja.
 3. Ezt követte a szantálfaolaj, amelyből 6-8 csepp került az üvegcsébe. Az illata nem túl erős, illeszkedett a whiskeyhez.
 4. A leírás szerinti összerázás során karamállás tej jellegű elegyet kapott az Egy szakállas férfi első szakállolaja.
 5. Eddig az illaton volt a hangsúly, de végére megérkezett a szintén közel 25 ml-s jojobaolaj is, amely a szakáll kényeztetése miatt kapott ekkora helyet.
 6. A második rázás után az állag nem változtattot, viszont elnyerte végső állapotát.

A végső forma is karamellás tejre hasonlított, az illata whiskey-s volt, de valahogy az üvegből annyira nem lehetett ezt meghatározni. A tesztelés volt az igazi vízválasztó, mert az Egy szakállas férfi tudta, hogy a teafa és ricinusolaj kombinációja nem utcára való, így reménykedett abban, hogy a whiskey segítségével ez az áldatlan állapot megszűnik (persze mivel itt más olajokat használt ezért az eredmény sem lehetett ugyanaz).

Eleinte csalódásnak élte meg az Egy szakállas férfi a kapott illatot, mert nem érezte azt megfelelőnek, egyedinek, túl alkoholos volt. Az alkohol párolgásával viszont már jó érzések fogták el, mert olyat alkotott, amire méltán lehetett büszke. Az első saját két kezével kutyult igazi szakállolaj, amely a Whiskey Álom 1.0 nevet kapta.

Az illat után az állagra és a használhatóságra szegeződött a figyelem, mert hiába a jó illat az csak másodlagos szerepet tölthet be. A szakállolajat nem azért készítik, hogy jó illata legyen, hanem azért, hogy egészséges és ápolt legyen tőle a szakáll. Tény, hogy az illat adja el, de ha nem lenne tőle szebb a szakáll, akkor biztos nem lenne ilyen népszerű.

Készült egy második üvegcse is

A folyamat megegyezik a már leírtakkal, de a mennyiségek és az összetevők változtak. Egy 30ml-s üvegbe került 15-18 ml Tullamore Dew whiskey, 6-10 csepp (nagyon gyorsan csöpögött) tömjénolaj, végül a maradék térbe a jojobaolaj. Mivel a tömjén illata jóval erősebb, ezért egy más karakterisztikájú elegy képződött. Ezt még nem próbálta ki az Egy szakállas férfi, mert az első változat tesztelésével telítődött a szakálla az olajokkal. A tesztelés későbbre marad, viszont az bizonyos, hogy ez jóval erőteljesebb illattal rendelkező keverék lett. Tehát az Whiskey Álom 1.1 is elkészült.

 

Sajnos az üvegcsék címkézése még nem megoldott, de ami késik az nem múlik 😉

Összefoglalva

Az Egy szakállas férfi gyomra görcsbeállt, ahogy nekilátott a folyamatnak, de minden lépés tökéletesen végrehajtva sikeresen legyártott két üvegcsényi, összesen 80ml szakállolajat, amelyek állaga karamellás tejre emlékeztet, míg illatuk egy jó whiskeyre. Mindezek tükrében a teszt sikeres volt. Lehet és érdemes is gondolkozni a következő lépéseken.

Kapcsolódó cikkek

 1. SZAKÁLLOLAJ KISIPAROS – KÉZMŰVES SZAKÁLLOLAJOK, AZ EGY SZAKÁLLAS FÉRFITŐL
 2. SZAKÁLLOLAJ – CSILLOGÓ, EGÉSZSÉGES ÉS IGÉNYES SZAKÁLLHOZ
 3. VLOG #53 – SZAKÁLLOLAJ KÉSZÍTÉS (DIY) – az Egy szakállas férfi VLOG-ja mindenről IS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kiemelt bejegyzések