Címlap 9 DIY 9 Szakállolaj – csillogó, egészséges és igényes szakállhoz

Szakállolaj – csillogó, egészséges és igényes szakállhoz

Sokáig nem is álmodhatott az Egy szakállas férfi a szakállról, mert ritkásan nőtt és nem volt elég erős az arcszőrzete. Jöttek a jobbnál jobb tanácsok: egyél sok krumplit, borotválkozz rendedesen stb. A lista végtelen, DE az egy szakállas férfi csak az első borbély látogatás után tudta meg az igazságot – a szakállat ápolni és szeretni kell, a többi csak átbaszás!


2020-ban újra elkészült a WHISKEY ÁLOM 3.0 szakállolaj

Már szó esett arról, hogy az Egy szakállas férfi a hajára és a szakállára American CREW – Daily Conditioner használ (a szerk. ha a linkre kattintasz, akkor meg tudod nézni ezt a cikket). Szóval, ahogy a bevezetőben is írva vagyon, testvérem szeresd szakálladat és sose irigyeld felebarátodét. Ha egy szakáll egészséges, akkor az már fél siker, egy lépés az igényes szakállviseléshez vezető úton.

sinus görbe

sinus görbe

Az Egy szakállas férfi szakállviselési szokásait nagyban befolyásolja az aktuális hangulata, az időjárás, a napszak és napsugarak dőlésszöge, így egy szinusz görbe mentén írható le a legjobban:

 • a csúcson: olaj, kondícionáló, havi minimum 1 borbély, rendszeres igazítás és fésülés
 • általánosságban: olaj, kondícionáló, havi 1 borbély, hébe-hóba igazítás és fésülhetés
 • a mélyben: olaj és kondícionálót még hírből se lát a szakáll, a borbély ütemezetlenül, akár több hónapi kihagyással, igazítás és fésülés …haha …

A lényeg, hogy az Egy szakállas férfi igyekszik, de még nem találtam meg az opcionális szakállápolási szokásokat. Egy biztos, hogy az Egy szakállas férfi nem fog rendszeresen borotválkozni, mert nem szeret. Igaz sosem volt profi elektromos borotvája, de a hagyományos pengét sem próbálta még, így elhamarkodott lehet a kijelentése, DE nem az. Van, ami örök – most nem a szakáll, de a borotválkozás ellenesség.

Az tiszta sor, ha egyszer – egyszer egy rövid időre – megválik a szakállától az Egy szakállas férfi – akkor egy ideig nem lesz az egy szakállas férfi – az csak úgy lehetséges, ha azt hagyományos módon egy borbély végzi – kb olyan érzés lehet, mint az első látogatás: szakáll igazítás és új frizura.

Addig még sok víz le fog folyni a Dunán, viszont a szakállat ápolni kell. Az elsődleges eszköz a szakállolaj, amely lehet bolti vagy házilag lötykölt. A lötykölt alatt nem a minőséget, hanem a készítési módját jellemezzük. Bolti alatt meg a tömeggyártásban vagy legalábbis üzletileg számottevő mennyiségben gyártók tartoznak.

Az Egy szakállas férfi mindkettőt próbálta és azt a következtetést tudta levonni, hogy mindkettőnek van előnye és hátránya is. A két szakállolaj: bolti kólás és lötykölt teafaolajas ricinusolaj.

A bolti előnyei:

 • jó illatú
 • szuper kis adagoló van hozzá
 • kis mennyiség is elég naponta

A bolti hátrányai:

 • drága
 • gyorsan fogy (kis kiszerelés)

Lötykölt előnyei (a fent vázolt):

 • olcsó
 • egyedibb, saját ízlés alapján
 • az előállítás élménye (nem az úticél, hanem az odavezető út a fontos)

Lötykölt hátrányai:

 • büdös (megszokható)
 • nincs hozzá adagoló, de beszerezhető

A Lötykölt hátrányait nagyon egyszerűen ki lehet iktatni a képletből. A ricinus- és teafaolaj keverékét csak össze kellett önteni és máris kész volt. Semmilyen illóanyagot vagy alapot nem kapott, így az illata hagyott maga után kivetnivalót. Mivel a csajok is gyakran használják a hajuk ápolására, azért nem lehet vele nagyon mellélőni.

whiskey-s szakállolaj

whiskey-s szakállolaj

Ez és az ismerősi körben terjedő mendemondák sarkallták rá az Egy szakállas férfit, hogy lépjen túl ezen és alkossa meg az első saját illatosított szakállolaját. Az elhatározást keresés követte, ahol megtalálta a tökéletes receptet, amelynek Whiskey az alapja:

 • 50ml-s üvegcse a keveréshez
 • 20-25 ml whiskey vagy szőlőmagolaj
 • 6-8 cseppszantálfa illóolaj vagy fenyőtömjén illóolaj
 • 20-25 ml jojobaolaj (az Egy szakállas férfi megnézte, hogy mi ez: szegfűfélékhez tartozó cserje magjából nyerik ki)

A lista legtöbb pontja megoldható, de azért Amerikában könnyebb lenne ezeket beszerezni, mert a jojoba az ottani sivatagban található meg – Sonora- és Mojave-sivatagokban. Érdemes lenne ezért egy amerikai körtúrát szervezni?

Viccet félre … az elhatározás megtörtént, a recept előállt, de honnan szerezzen be az Egy szakállas férfi ilyen illóolajokat.

Google a barátja/barátnője:

Szumma 1 adag:
jojobaolaj 25ml + szantálfa illóolaj 6-8 csepp + whiskey 25 ml =
~720 Ft + ~420 Ft + ~200 Ft = ~1.340 Ft – 50 ml Whiskey-s szakállolaj
(a bolti ár 30ml – 6.990 Ft = kész rablás)

Szumma szumma:
kb. 4 db 50ml-s adag jön ki, ami így: 4 * ~1.340 Ft = 5.360 Ft / 200 ml szakáll olaj

Árban ez azt jelenti, hogy:
(~1.340 Ft / 50 * 30) / 6.990 Ft *100 = 804 Ft / 6.990 Ft * 100 = 11,5 %.

Magyarra fordítva tizedannyiért lehet otthon előállítani szakállolajat, mint amennyiért a boltba megvehető. Lehet minőségi különbség van köztük, de sok gyakorlással profivá érhet a lelkes amatőr.

Az Egy szakállas férfi köszöni a figyelmet. Hamarosan érkezik az első saját illatosított szakállolajas cikk.

Kapcsolódó cikkek

 1. SZAKÁLLOLAJ KISIPAROS – KÉZMŰVES SZAKÁLLOLAJOK, AZ EGY SZAKÁLLAS FÉRFITŐL
 2. SZAKÁLLOLAJ 1.0 – WHISKEY ÁLOM 1.0 SAJÁT HASZNÁLATRA
 3. VLOG #53 – SZAKÁLLOLAJ KÉSZÍTÉS (DIY) – az Egy szakállas férfi VLOG-ja mindenről IS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kiemelt bejegyzések