Címlap 9 Szakállas utazások 9 4. nap (08.23): Vodka, piacosázás, kaviár, vodka, igazi orosz kocsma, vacsi, vodka, tinder, vodka

4. nap (08.23): Vodka, piacosázás, kaviár, vodka, igazi orosz kocsma, vacsi, vodka, tinder, vodka

Az előző napok hajtás után a csapat egy lazább napot tervezett. Természetesen még így sem lett unalmas, hogyan is lehetett volna, ha a kulináris élvezetekre optimalizálták a napot. A jól megszokott szíverősítő az egész napot végig kísérte, de a vodkagőz nem nyomta rá a bélyegét a napra. Az étlapon volt kaviár, tengeri herkentyűs tészta, koreai tészta, sör vodka, igazi orosz vacsora. Volt minden, mint a búcsúban. Na csapjunk is bele!

Reggeli vodka

Ahogy a pálinkára is szokták mondani, hogy: kis mértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság, úgy igaz ez a vodkára. Ezért is volt mindig a hűtőben két üveggel, meg azért is, mert ez volt a legolcsóbb tömény és persze azért, mert orosz nemzeti ital is. Jól is esett reggeli utáni 1-2 feles, ami sikeresen megerősített a társaságot.

Piacozás – Danilovsky Market

Danilovsky Market

Danilovsky Market

A következő úti cél a volt. Azért esett erre a piacra a választás, mert jó ajánlásokat kapott az ismerősöktől és az online értékelések is rendben voltak. Ahogy a térképen is látszik 1 villamossal kb. 30 perc utazással elérhető a helyszín, amely még a 2. gyárán belül található.

A megérkezés után volt egy kisebb zavar, hogy merre is kell keresni a piacot, mert a villamos egy sarokkal előbb tett le, közvetlenül egy nagyon sok sávon autóút mellett, amely szépen elbizonytalanította az Egy szakállas férfit, Bélusht és Bélushkát is. Szerencsére az internet adta lehetőségeknek a térképen belőtték az irányt és megtalálták a megfelelő épületet a kereszteződés túloldalán egy paneldzsungel árnyékában. Nem a megszokott látvány az biztos. Az épület maga úgy néz ki, mint egy cirkuszi sátor és olyan búcsús hangulat is uralkodott.

A tervek szerint először felmérték a terepet, ahol elsődlegesen kaviárt kerestek, illetve ebédnek valót vadásztak, de minden érdekességet megvizslattak, amiből volt bőven:

 • a külső körön voltak az éttermek a világ minden tájáról, hogy az épület körül elhelyezett asztalokhoz is odaférjenek az éhes turisták és a közelben dolgozók
 • egy körrel beljebb voltak a zöldség/gyümölcs árusok, valamint a hentes is
 • a belső körben volt a fagyasztópult – körgyűrű alapú, csípőmagasságú akvárium volt feltöltve színig jéggel – a tengeri herkentyűkkel és egyéb hideget igénylő húsáruval + a sörpult is, ahol kézműves sörök voltak

Tengeri herkentyűs tészta

Kör-kört követett és mindenki kiválasztotta a megfelelő eldelet:

 • Bélushka valamilyen dél-koreai ételt választott, amiből dobott egy kis kostolót is. Meg kell hagyni, hogy egy gastro zseni, nincs mese
 • Bélush és az Egy szakállas férfi valamilyen mediterrán jellegű, orosznak tűnő helyet választott, ahol a tenger gyümölcsei tészta mellett döntöttek. Ez sem volt rossz választás, de talán nem is lehetett volna a piacon rossz helyet választani.

Sör

A finom ebéd után a sörcsap után indultak, de térkép nélkül csak bolyongtak. A helyiek elmondásai alapján sem volt egyszerű menet megtalálni., mivel egyikük sem gondolta, hogy pont a fagyasztó pult szélében kell keresni a csapokat. Volt minden: IPA, APA, STOUT, RED, PILS … mint a búcsúban. Hőseink kiválasztották a számukra legmegfelelőbbet – az Egy szakállas férfi STOUT mellett tette le a voksát. Kellemes volt a hőmérséklet a hűtőpult árnyékában egy hideg sör társaságában.

A közhelyek megtalálták a társaságot is, így muszáj volt beszerezni egy üveg vodkát a kaviárhoz, hogy a filmes klisék is ki legyenek pipálva a bakancslistáról. Ehhez át kellett menni a szomszéd panel aljában található „kisboltba” töltésért. A vodka lista elemeit szépen sorban sikerült teljesíteni, viszont a Baikal Ice vodka még levadászásra várt. Szerencsére ez egy akkor bolt volt, hogy végre meglett a kincs – vicces: tényleg az volt, mer ahol kérdeztük, mindenhol azt mondták, hogy nem is volt, nem is lesz. Bélush és Bélushka még vett ajándékba csokit és egyéb hülyeséget, mert minden nagyon jó áron volt – egy baj volt csak, hogy nagyon messze volt a szállástól.

Vodka + kaviár

Az ebéd már rég a múlté volt, így a piacon kívül a napon gyorsan befoglaltak egy asztal, amit Bélushka őrzött ameddig Bélush és az Egy szakállas férfi bevásárolt kaviárból. Szerencsére az eladóval sikerül activityben megérteni, hogy kaviárt szeretnének – mondjuk ez volt a könnyebb, mert csak azt árult, de vagy 10 félét. A nehezebb feladat az volt, hogy vásárlást előtt azért megkóstolnák a kínálatot – volt édesebb, keserűbb, kisebb, nagyobb. Végül sikerült választani és indulhatott a fogyasztás.

Jó magyar módjára a sörök megmarad pohara szolgált a vodka adagolására. A helyiek furcsán néztek a bolond turistákra, akik a vodka kaviárt kombót tolnak nyilvános helyen.

Érhető volt ez a reakció, mert:

 • sikerült elfoglalni egy asztalt az ebédjüket fogyasztók elől. Vadászszezon volt és 1 asztal blokkolva lett. Meglepően sok irodista keveredett át ebédért.
 • a nyilvános alkoholfogyasztást elég durván büntetik. A csapat visszaesőnek tekinthető hiszen bármikor, amikor megkívánták szabadtéren alkoholizáltak. Rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a helyikre, talán még durvábban is veszik.
 • filmes kliségyűjtemény 1. leckét sikerült kipipálni. Szánalmas.

Gorky Park és Gorky Park Museum

Gorky Park és Gorky Park Museum

Gorky Park és Gorky Park Museum

A következő állomáshoz trollival jutottak el, amely egy kereszteződéssel előbb tette le őket. (A térképen látható útvonalat aktuálisan dobta ki a Google Maps) Ez a kis séta jól is jött, mert közbe be lehetett térni egy kávéra – mondjuk eddig nem sok olyan helyet találtak, ahol normális vagy kevésbé szar kávét lehetett kapni.

A park egy céllal volt betervez a napba, hogy 1-2 óra chill után újult erővel folytassák a napi programot. Ahogy Oroszországban minden nagy, úgy ez a park is hatalmas volt. A kezdeti lelkes menetelést gyorsan chillre váltották – 10 perc séta után kerestek egy csendes, árnyékos helyet, mert hiába volt hétköznap mindenki a szabadban volt. A park csak egy részét látták, de már itt érezhető volt az oroszos rend és fegyelem – szabadban több babzsák volt elhelyezve, akit bárki használhatott.

A helyválasztás tudatosan történt, hogy pótolni tudják a hiányzó sört egy kisebb kajálda mellett telepedtek le. Bélushka egyből minden eldobott, még a lábát is megszellőztette egy laza cipőledobással. Utánpótlást nem kért, így csak Bélush és az Egy szakállas férfi kért egy sört. A hideg sör jól passzolt a maradék Baikal Ice vodkához, amelynek az össze cseppjét kiélvezték.

Igazi orosz kocsma: vodka + vacsora

Igazi orosz kocsma: vodka + vacsora

Igazi orosz kocsma: vodka + vacsora

A következő napirendi pont a vacsora volt, illetve egy igazi orosz kocsma, amit még a helyiek is szívesen látogattak. Első körben a szokásos vodka tesztet hajtották végre, ami egy kicsi activity után sikerült csak, mert a pultos akármennyire szimpatikus és segítőkész volt angolul nem tudott.

Végül az ajánlására kaptak 3 feles vodkát és hozzá 3 különböző „köretet”:

 1. ecetes gomba
 2. hagymás krumpli, heringgel
 3. uborka

Az előétel meghozta az étvágyat a pulton elhelyezett ételhez is.

A rendszer a következő volt:

 1. A pulthoz lép a vendég
 2. Választ a vendég
 3. „Szergej” összecsipegeti, amit a vendég kér
 4. „Szergej” bedobja a mikróba
 5. A vendég elviszi és megeszi
 6. A vendég fizet

Bélush és az Egy szakállás férfi ettek. Kétféle hús volt – gombás és tejszínes, valamint pékáru hozzá, ami káposztával volt töltve, illetve egy másik fajta. Tökéletes csomag lett összeállítva, amit két sör kíséretében jóízűen elfogyasztottak, majd további vodkával öblítették le.

Miért tipikus orosz kocsma?

A következők akkor estek meg a nagyjából 1-1,5 órás tartózkodás alatt. A hely magyar viszonylatban egy átlagos késdobálónak tűnt volna, de itt volt egy kis bája az egésznek.

 1. Egy pár vagy apja-lánya hasonlóan vacsorázni készült. A fent leírt módon vacsorához jutottak, de ők profiként üveges vodkát és valamilyen vodka alapú „koktélt” kértek és maguknak töltögettek adagolták azt.
 2. Egy tipikus orosz karakter- minden előítélet nélkül sem lehet máshogy leírni – belibben az ajtón és a pulthoz siet. Jelzi, hogy jöhet a szokásos: hering és deci vodka. 1 perc leforgása alatt már ül is és fogyasztja a heringet, ahogy bejezi felhörpinti a vodkát, int és távozik – oroszosan.
 3. Egy másik társaság is rutinos játékos, mert 4-en kértek 1 üveg vodkát. Ha fogytán volt új üvegért nyúltak.
 4. Egy másik társaság szintén itt evett és ők is rutinosként üveggel kérték a vodkát. Ők közelebb voltak, így látszott, hogy a vodka nem a nyugati piacra készült – más kiszerelés, egyszerű címke. Vélhetően olcsóbb is volt, de a bel tartalom bizonyára megütötte az ottani mércét.

A hely igazi felüdülés volt az egész napos menetelés után, mondhatni a béke szigete volt. Nem volt más csak visszamenni a szállásra.

Tinder / Happn párbaj

A csapatban még volt némi erő, de nagyon nem akart senkikem mozdulni. A wifi áldásos hatása miatt előkerültek a társ/partner/szexpartner kereső appok is. Elkezdődött a veszett „húzogatás”. Rövid időn belül meg is lett az eredmény. 1 match itt, 1 match ott, 1 vodka itt, 1 vodka …

Mit lehet kezdeni egy ilyen lehetőséggel az utolsó este?

Mivel bármi kisülhetett volna belőle, ezért a lehető legaktívabban és legnyíltabban indult a találkozók szervezése. Sok esetben nem érkezett válasz -ahogy az lenni szokott. Voltak bizalomgerjesztő visszajelzések, de nem tört meg a jég.

1 potenciális jelölt maradt, akivel végül instagramra tevődött át a beszélgetés. Eleinte alakult egy találkozó a közeli kocsmában, de mindkét fél lelkesedése lankadt és nyílt ajánlat feldühítette a helyi leányzót, de legalább valamilyen reakciót kiváltott.

A sikertelen vadászatot egy utolsó esti vodka zárta le.

Linkgyűjtemény

Piac

Park

Vodka

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kiemelt bejegyzések